Sinaxar 9 Iulie

Sinaxar 9 Iulie

În aceasta luna, în ziua a noua, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Pangratie, episcopul Tavromeniei (Taormina), in Sicilia.

Sf. Mucenic Pangratie, Episcopul Taorminei, s-a nãscut pe vremea când Mântuitorul Iisus Hristos trãia pe pãmânt. 

Pãrinþii lui Pangratie erau din Antiohia. Auzind despre Iisus Hristos, tatãl lui Pangratie l-a luat cu el pe fiul sãu ºi au mers sã-l vadã cu ochii lor pe Marele Învãþãtor în Ierusalim. Minunile ºi învãþãturile sfinte ale Mântuitorului l-au uimit pe tatãl lui Pangratie ºi a crezut cã Hristos cã este Fiul lui Dumnezeu. Astfel, s-a apropiat de discipolii Lui, mai ales de Apostolul Petru. Atunci a avut ocazia ºi tânãrul Pangratie sã-l cunoascã pe Sf. Apostol Petru. 

Dupã Înãlþarea Mântuitorului, unul din apostoli a venit în Antiohia ºi i-a botezat pe pãrinþii lui Pangratie ºi pe toþi cei din gospodãria lor. Dupã moartea pãrinþilor, el a lãsat totul în urmã ºi s-a retras la Pontus sã trãiascã într-o peºterã, petrecându-ºi zilele în rugãciune ºi meditaþie. Sf. Apostol Petru l-a vizitat pe Pangratie la Pontus, pe când trecea prin acele pãrþi. Odatã l-a luat cu el în Sicilia unde se afla pe atunci Sf. Apostol Pavel. Împreunã, cei doi sfinþi apostoli l-au numit pe Pangratie Episcop al Taorminei. 

Sf. Pangratie a lucrat cu zel la iluminarea creºtinã a oamenilor. Într-o singurã lunã el a construit o bisericã unde-ºi oficia sfintele slujbe. Numãrul credincioºilor a crescut simþitor, aproape toþi din Taormina ºi din oraºele învecinate devenind creºtini. 

Sf. Pangratie ºi-a pãstorit turma timp de mai mulþi ani. În acest timp, pãgânii complotau împotriva lui ºi gãsind un prilej potrivit de a-l ataca, aceºtia l-au omorât cu pietre. Astfel, Sf. Pangratie a murit ca mucenic. Sfintele moaºte ale sfântului se aflã la Roma în biserica ce-i poartã numele. Sfântul mai este sãrbãtorit ºi în .

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei.

Mucenicul Chiril, Episcopul Gortinei, a fost episcop în Insula Creta timp de 50 de ani. Dupã cum aratã istoricii, acesta a suferit sub Împãratul Decius (249-251) sau Maximian (284-305).

Adus la judecatã în faþa unui guvernator Lucius, i s-a cerut sã jertfeascã la idoli dar sfântul pãrinte ºi-a apãrat cu tãrie credinþa, renunþând sã împlineascã porunca cea distrugãtoare de suflete. Guvernatorul l-a condamnat pe Sf. Chiril sã fie ars dar flãcãrile nu l-au atins. Vãzând minunea, mulþi pãgãni au crezut în Hristos, în frunte cu Lucius, care a slãvit pe Dumnezeul creºtinilor ºi l-a eliberat pe sfânt.

Sf. Chiril ºi-a continuat predicile ºi a întors pe mulþi pãgâni la creºtinism fiind, în acelaºi timp mâhnit cã nu a suferit martiriu pentru Hristos. Guvernatorul a fost informat despre bogata lui activitate de convertire a necredincioºilor, întorcându-i de la întuneric la luminã ºi a fost din nou condamnat, de aceastã datã la tãierea capului cu sabia. Auzind sentinþa, sfântul s-a dus cu bucurie sã-ºi punã capul pe butuc pentru apãrarea Adevãrului ºi la vârsta de 84 de ani a murit de bunãvoie sub sabie.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Andrei si Prov, care prin foc s-au savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea icoanei Maicii Domnului din Koloch.

Icoana Maicii Domnului din Koloch s-a manifestat prima datã în anul 1413 în timpul lui Vasile I, aflându-se la 15 verste de oraºul Mozhaisk, aproape de Koloch, din provincia Smolensk. Un þãran din sat, Luca, a fost cel care a gãsit icoana ºi a dus-o acasã la el, unde avea pe cineva din familie paralizat. Dupã ce bolnavul s-a atins cu credinþã de sfânta icoanã cu fruntea, s-a vindecat pe loc. Minunea s-a rãspândit peste tot ºi îndatã s-a fãcut coadã de bolnavi la icoana fãcãtoare de minuni, primind ajutor de la Preasfânta Fecioarã. Luca a dus icoana la Mozhaisk ºi de acolo la Moscova, lãsând-o în grija Mitropolitului Fotie ºi al clerului capitalei. Aceºtia au fãcut procesiune cu icoana pe strãzile Moscovei, vindecându-se mulþi bolnavi de infirmitãþile lor. Mai târziu aceºtia au trimis înapoi icoana la Mozhaisk. În locul unde a apãrut icoana s-a construit o bisericã în cinstea Maicii Domnului ºi icoana a rãmas în acea bisericã. Cu ajutorul lui Luca ºi al altori ortodocºi, Prinþul Andrei Dimitrievich a construit acolo o mãnãstire numitã Kolochsk sau Mozhaisk.

Tot în aceasta zi, pomenirea icoanei Maicii Domnului Panachrana din Cipru.

Icoana Maicii Domnului din Cipru aparþine stilului Panachrana. Aici Maica Domnului este pictatã ºezând pe tron cu Pruncul Sfânt în braþe, cu câte un înger de ambele pãrþi.Sfânta icoanã a fãcut prima minune în anul 392 pe insula Cipru, la mormântul Dreptului Lazãr (prãznuit în ) ºi este pãstratã într-o mãnãstire de-acolo. La Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova ºi în Biserica  Nikolo-Golutvin din satul Stromyn, dioceza Moscovei, se gãsesc replici faimoase ale acestei icoane.  În sãptãmâna triumfului ortodoxiei, în Sinaxarul Grecesc existã informaþii despre o anumitã icoanã, care poate fi chiar aceastã icoanã din Cipru. Se spune cã în insula Cipru un arab trecea pe lângã o bisericã dedicatã Preasfintei Fecioare. Ca sã-ºi manifeste ura faþã de creºtinism, acesta a tras o sãgeatã într-una din icoanele Maicii Domnului care se aflau afarã la poartã. Sãgeata a lovit genunchiul Fecioarei din care a început sã curgã sânge. Îngrozindu-se, arabul s-a urcat pe cal ºi a gonit spre casã dar a cãzut mort înainte sã poatã ajunge. Aºa a plãtit pentru fapta sa blasfemiatoare. Zilele în care se cinsteºte Icoana din Cipru sunt Lunea Sfântului Duh ºi 20 aprilie. Unele copii ale icoanei se numesc “Curãþitoarea", "Cuþitul" ºi "ªoimul." Cea numitã ªoimul a primit aceastã denumire datoritã felului în care a fost descoperitã. Se spune cã un conducãtor creºtin din Cipru era la vânãtoare cu ºoimul sãu dresat care a rãmas prins într-un tufiº urmãrind altã pasãre. Bãrbatul a dat ordin sã se taie tufiºul ca sã-ºi poatã salva ºoimul. Fãcând aceasta, servitorii sãi au eliberat ºoimul ºi au descoperit Icoana Maicii Domnului din Cipru. În acel loc conducãtorul a clãdit o mãnãstire. Icoana din Cipru “Curãþitoarea” era faimoasã pentru puterea sa vindecãtoare de boli ale ochilor. Icoana “Stromyn" a devenit cunoscutã în 1841. O fatã de 18 ani din Stromyn, un sat nu departe de Moscova, era pe moarte din cauza unei boli grele. În vis i-a apãrut Icoana din Cipru stând în faþa uºii bisericii ºi o voce îi spunea: "Ia-mã în casa ta ºi roagã preotul sã facã o moliftã cu sfinþirea apei ºi te vei vindeca”. Bolnava a fost dusã la bisericã ºi în scurt timp au descoperit icoana. Ea a fãcut întocmai cum I-a spus Maica Domnului ºi îndatã s-a întremat atât încât a avut putere sã ducã singurã icoana înpoi în bisericã. La scurt timp fata s-a vindecat complet. Icoana din Cipru "Stromyn" a continuat sã facã minuni de vindecare despre care preotul bisericii îl informa pe Mitropolitul Filaret al Moscovei (prãznuit în 19 noiembrie).

Cu ale lor sfinte rugãciuni, Doamne, miluieºte-ne ºi ne mântuieºte pe noi. Amin.