Sinaxar 4 Octombrie

Sinaxar 4 Octombrie

Tot aceasta luna, în ziua a patra, pomenirea celui dintru sfinti parintelui nostru, Ierotei, episcopul Atenei.

Acesta a fost, împreuna cu Dionisie Areopagitul, unul din cei noua sfetnici ce erau la Areopag. Deci fiind învatat ale credintei de catre Sfântul Apostol Pavel, a fost hirotonit episcop al Atenei. Acesta a învatat pe marele Dionisie credinta în Hristos, si a fost si începator al cântarilor la Adormirea si la îngroparea Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, în adunarea Sfintilor Apostoli. El era cu totul înstrainat si departat cu sufletul de cele pamântesti, si aratat catre toti la care se vedea si se auzea, ca este cuprins de dumnezeire, si de Dumnezeu laudator. Deci, vietuind, bine placut înaintea lui Dumnezeu si veselind pe Dumnezeu cu faptele sale bune, catre Domnul s-a mutat.

Tot în aceasta zi, Sfântul mucenic Petru din Capitoliu.

Acesta era foarte întelept, întrecând pe multi cu întelepciunea. Deci luându-si femeie si nascând trei copii, dupa aceea s-a facut calugar, si s-a preotit, luând acest har, fara voia lui, de la cel ce purta atunci cârma arhieriei Bostrei; si ca un dascal fiind crestinilor, a fost pârât la conducatorul agarenilor al acelei tari, si ducându-l în Damasc, pentru dragostea lui Hristos, taindu-i-se limba, a grait si mai curat si mai deslusit. Apoi i-au taiat mâna dreapta si picioarele. Dupa aceea l-au lipsit de ochi, l-au rastignit, si i-au taiat capul, si arzându-i-se oa-sele au fost aruncate în râu.

Tot în aceasta zi, Sfânta Mucenita Domnina si fiicele ei Verina si Prosdoca.

Aceste femei, din râvna dumnezeiasca, parasindu-si casele si rudele, au fugit si s-au înstrainat din loc în loc pâna la Edesa. Oprindu-se ele acolo, fara de veste a ajuns barbatul ei si tatal fetelor, având si slujitori, ca sa prinda vânatul. Deci daca le prinsera, le dusera la Ierapole si acolo fiind un râu ce înconjura locul, si persecutorii punându-se sa pazeasca, s-au dat dupa bauturi; ele atunci se furisara, si facându-si ruga din pripa, s-au aruncat în apa si le-a luat repejunea apei si s-au savârsit înecate de apa.

Tot în aceasta zi, Sfântul mucenic Audact, si Calistena, fiica lui.

Acesta a fost din Efesul Asiei, care fiind duce peste alt duce, si eparh al lui Maximin, întrecea pe ceilalti cu bogatia, si cu întelepciunea. Dar pentru ca n-a vrut sa-si dea pe fiica-sa împaratului, care era strain de credinta, l-au dat în jaf de i-au pradat tot, si izgonindu-l la melitini, i-au taiat capul. Iar Callistena, fiica-sa, si-a tuns parul capului, si îmbracându-se barbateste s-a ascuns la Nicomidia. Dupa opt ani, s-a dus la o femeie din Tracia, a carei fiica era beteaga la ochi si a tamaduit-o; si pentru tamaduirea ce a facut acelei fete, au vrut parintii ei sa o marite dupa dânsul, sa-l faca ginere, parându-li-se ca este barbat. Deci silind-o spre aceasta, a spus cele despre sine; si minunându-se, a laudat pe Dumnezeu cu cuviinta. Deci murind Maximin, a luat împaratia Liciniu; atunci Callistena s-a înfatisat la împarateasa acestuia, care era crestina si sora a marelui Constantin. Si povestindu-i toate câte i s-au întâmplat, a luat-o lânga sine si a facut-o ca pe o maica fiului sau; si asa fericita Callistena, îsi întoarse înapoi toata averea tatalui sau, pe care o luase Maximin. Si a adus sfintele moaste ale tatalui sau, din Mesopotamia în Asia si facând o biserica muceniceasca în numele lui, a sfintit-o si apoi petrecându-si viata apostoleasca, s-a mutat catre Domnul.

Tot în aceasta zi, Preacuviosul Parintele nostru Ammun Egipteanul.

Acesta a fost egiptean de neam, si sarac de parinti si fiind silit de unchiul sau s-a însurat, si locuind cu femeia optsprezece ani, el avea grija de facea balsam care-i da multa truda si osteneala, nesocotindu-si sotia ca si când nu i-ar fi femeie, ci ca pe o sora o tinea. Apoi, când au aflat el aceasta întelepciune, plecând de la casa sa, a mers în pustie la marele Antonie. Iar femeia sa a ramas la casa lor cu buna cuviinta si a facut acolo o manastire de maici.

Iar Amun s-a ostenit 22 de ani in desertul Nitriei, ajungând la mare dreapta socotinta si facator de minuni facându-se, spre folosul multora.

Sfântul Amun venea adeseori pentru sfat la sfântul Antonie cel Mare – praznuit la . La vremea trecerii la Domnul a lui Ammun, sfântul Antonie a vazut pe îngeri însotind sufletul lui Amun catre cer. Sfântul Amun a murit pe la mijlocul veacului al IV-lea.

Tot în aceasta zi, Sfintii Mucenici Faust, Gaiu, Eusebiu si Herimon diaconii.

Acestia erau ucenici ai Sfântului Dionisie, si diaconi Domnului nostru Iisus Hristos. Deci Gaiu si Faust, izgoniti fiind cu dânsul, si multe patimind si-au primit mucenicescul sfârsit. Iar Eusebiu si Herimon, dupa izgonirea dascalului lor umblând si cercetând pe sfintii care erau închisi prin temnite, si îngropând moastele mucenicilor, si ajungând ei pâna în zilele lui Deciu, si suferind multe ispite pentru marturisirea lui Hristos, au fost prinsi si li s-au taiat capetele.

Cu ale lor sfinte rugãciuni, Doamne, miluieºte-ne ºi ne mântuieºte pe noi. Amin.